Sortevej og Sortehøj - gammelt vejstræk ved Kongeåen
Syd for Kongeåen finder du et gammelt vejstræk, der knytter sig til Hærvejen og Skodborghus toldstedets historie.
På Hærvejsvandre-strækket mellem Hærvejsherberget ved Kongeåen og Haderslevvej går du på en tudse-gammel sandvej. Den hedder Sortevej, og den har oprindeligt været hovedvej og forbundet Kolding og Ribe via det tidligere Skodborghus Slot der ligger ved Kongeåen. Sortevej har krydset Hærvejen her ved Skodborghus og dermed udgjort et trafikalt knudepunkt. Vejen har været markeret på gamle kort, og mange steder har man tabt sporene af den. Man kender strækket fra Frihedsbroen og til Hermansens Høj, dvs. ca. 3 km. Sortevej fortsætter mod øst og rammer her ind i et gammelt vadested over Kongeåen. Det fortaber sig i fortidens tåger, hvorfor vejen har fået navnet Sortevejen.
Tæt ved vejen ligger Sortehøj gemt i et lille stykke skov - men stadig synlig fra vejen. Rundhøjen er 1,5 til 2 m høj og ca. 19 m i omkreds og med minder hulninger i toppen. Siderne har været vokset til i en del år, så højen er lidt medtaget.
Hærvejen følger vandskellet og den jyske højderyg, som blev skabt af forrige istid. Derfor har det givet mening, at trafik i nord-sydgående retning opstod der, hvor der var færrest vådområder at krydse. Området omkring det nuværende Vejen har siden Ældre Bronzealder været bebygget. Hærvejen har krydset Kongeåen ved Skodborghus og den store trafik har bragt overskud og aktivitet til området.
Dette stræk på Sortevej bruges også af Kongeåstien, Camino Frøs Herred og Den sorte kløversti fra Vejen. Sandvejen bruges i dag også som adgangsvej til markerne.