©  Photo:

Vandreruten Camino Frøs Herred

Camino Frøs Herred er en ny 110 km afmærket vandrerute rundt til 10 kirker, som ligger i det tidligere Frøs Herred.

Herred er en ældgammel administrativ inddeling, og netop i Frøs Herred har mennesker historien igennem udfoldet deres virketrang. Bl.a. fandt man for nogle år siden Danmarkshistoriens største guldskat. Det var også her man lavede verdens første højskole. Og det var her man involverede sig i indsatsen for at få Sønderjylland til Danmark. Det er bare noget af den historie, som du møder undervejs. Rutens længde er 119 km. 

9 gamle landsbykirker og 1 nyere frimenighedskirke er de bærende elementer i ruten og turen i kulturhistorien og naturen. Ruten følges på kortere stræk med Fole Skolespor, Kongeåstien og strejfer Hærvejen. Du kommer igennem et indbydende og frugtbart lavbakket dansk istidslandskab med fantastiske udsigter, som du ellers ikke kommer i nærheden af. Du er nemlig ude, hvor der i dag er landbrugsland, og hvor vi har fundet små naturperler, som du kommer rundt til. På turen vil du møde historien - både den store og den nære. Og du kan stort set gå i fred og koncentrere dig om dine gang og dine refleksioner. Ruten er tilgængelig hele året, og du skal være opmærksom på, at det er en vandrerute, og derfor er barnevogne, kørestole etc. ikke egnede transportmidler. 

De første streger til Camino Frøs Herreds-ruten blev slået i 2018, hvor en gruppe lokale ildsjæle, menighedsråd og præster gik i gang med at definere ruten. 

Ruten er en rundtur, hvor du, hvis du går hele strækningen, kommer tilbage til udgangspunktet og måske en parkeret bil. Turen kan også gås fra kirke til kirke, og man kommer forbi flere genforeningssten. 

Du kan i VisitVejen Appen under menupunktet De store Vandreruter finde en digital turguide, der via din mobils gps guider dig på ruten. I appen kan du også finde oversigter over servicefaciliteter langs ruten og overnatningsmuligheder. Så er der hjælp at hente både til planlægning og når du er ude på turen. VisitVejen appen er gratis at hente. Klik på det lille tandhjul forneden, og gem "De store vandreruter" til offline brug - og det er bedst at gøre, mens din mobil er tilkoblet et netværk. Så gemmer mobilen kort, rute og infopoints, og du kan på turen sætte din mobil på flytilstand og gps-en i mobilen vil stadig kunne vise vej. På denne måde kan du reducere mobilens strømforbrug undervejs. 

Træne:
Er du ved at forberede dig til en længere camino-vandring, så kan du snildt bruge Camino Frøs Herred til at øve dig på. Du kan selv vælge distancer, du kan teste udstyr af og du kan bruge turen her til at få grundlagt gode vaner og rutiner til dine vandringer. 

Sådan planlægger du din tur
Det totale overblik over rutens overnatningsmuligheder og seværdigheder finder du via et digitalt kort i VisitVejen Appen. Du henter den gratis app, der hvor du plejer at hente apps til din mobil. Under menupunktet De store Vandreruter finder du Camino Frøs Herred. Her under ligger der dels kort med rute og overnatningssteder og seværdigheder. Du booker overnatning ved at kontakte overnatningsstederne direkte. Shelters kan ikke bookes. 

Når du kommer her og går ruten - helt eller delvist - så bruger du kortet under menupunktet Servicefaciliteter undervejs. Det kort viser selve ruten, vandposter, bænke, hotspots etc. Du kan bruge appen også med mobilnetværksforbindelsen slukket. Telefonens indbyggede gps vil fortælle dig, som du er på ruten eller ej. På alle kortene er sat relevante infopoints. 

Er der servicefaciliteter på ruten, som vi har overset, så send gerne billede, oplysninger om geolokation samt et par ord til beskrivelse til caminofrosherred@mail.dk, så vil vi koordinere. Ruten kan desuden hentes som GPx-filer. 

Hjælp når du skal gå
Camino Frøs Herred er afmærket med tydelige blå skilte med pile. De hvide pile bruger du, når du vil gå ruten rundt med uret, mens de grønne pile er når du vil gå modsat rundt. Vi følger standarderne for kvalitet i afmærkning af vandreture. Store del af strækningen fører dig ind over privatejede arealer, hvor lodsejere har givet tilladelse til at vi må lave ruten. Vi vil gerne bede dig om at respektere dette ved at tage hensyn til vildt, natur og afgrøder og ikke tage hund el. lign. med. Heller ikke selv om den er i snor. I perioder med meget regn vil det være en god ide, at have støvler på, da rugen går på eng og langs åer. 

Underlag:
Vandreruten går primært ad trampestier, markveje, skovveje og mindre befærdede asfaltveje. 

Transport til ruten: 
Der er offentlig transport til Rødding i Sønderjylland, hvor der er busstation få hundrede meter fra Camino Frøs Herreds rutens start ved Rødding Frimenighedskirke. Der går bus til Rødding fra banegårdene i Kolding, Vejen og Ribe. Se nærmere info på rejseplanen.dk. Evt. kan Flextur fra Sydtrafik bruges. 

Rutestræk;
Camino Frøs Herred i kortere stræk: 

Startsted Rødding Frimenighedskirke til Hjerting Kirke – 4,8 km
Hjerting Kirke til Lintrup Kirke – 9,2 km
Lintrup kirke til Kanonstilling ved Dover (syd for Foldingbro) - 5,8 km
Kanonstillingen ved Dover og til Skrave Kirke  7,4 km
Skrave Kirke til Skodborg Kirke – 12,4 km
Skodborg Kirke til Øster Lindet Kirke  - 23,4 km
Øster Lindet Kirke til Gram Kirke –10,9 km
Gram Kirke til Sankt Thøgers Kapel - 7,1 km
Sankt Thøgers Kapel til Fole Kirke –16,3 km
Fole Kirke til Sdr. Hygum Kirke – 10,1 km
Sdr. Hygum Kirke til slutsted Rødding Sognekirke - 11,6 km

Herunder ser du forskellige overnatningsmuligheder - nederst på siden - husk at klikke på det lille grønne plus for at se flere overnatningsmuligheder - det er en lang rute: